De impact van toerisme   

In tijden  waarin we ons steeds meer zorgen maken over het milieu en streven naar een duurzame levensstijl, kan het plannen van een vakantie soms lastig zijn.  Toeristische activiteiten hebben vaak schadelijke gevolgen voor onze planeet: denk maar aan CO2-uitstoot, overexploitatie van natuurlijke hulpbronnen, slecht afvalbeheer, enz. Het is dus dringend tijd voor een duurzamere aanpak om ontspanning en ecologie met elkaar te verzoenen!  

Het EU Ecolabel-alternatief 

campingHet EU Ecolabel geeft je de mogelijkheid om te gaan voor milieuvriendelijkere vakanties, zonder aan comfort in te boeten. Als je overnacht in een hotel of camping met het EU Ecolabel, weet je dat je accomodatie aan strenge criteria voldoet. Toeristen hebben dus een ecologischer alternatief! Gecertificeerde accomodaties behoren op het vlak van milieuprestaties tot de allerbesten op de markt! Zo kan je helemaal ontspannen, toch? 

 


choixZoek je voor je volgende vakantie een milieuvriendelijkere overnachting? Neem dan eens een kijkje in de catalogus van toeristische accommodaties met het EU Ecolabel.  

 

De criteria 

ampoule

Om in aanmerking te komen voor het EU Ecolabel, moet een toeristische accommodatie aan ten minste 22 verplichte criteria voldoen en ten minste 20 punten behalen door  aan aanvullende optionele criteria te voldoen. Het EU Ecolabel garandeert een optimaal milieubeheer en een vermindering van : 

  • energieverbruik en CO2-uitstoot   
  • (accommodaties moeten minstens 50% elektriciteit uit hernieuwbare bronnen gebruiken)
  • waterverbruik   
  • gebruik van chemische producten en pesticiden  
  • afval - inclusief voedselafval 
  • uitstoot door transport 

Het energieverbruik kan onder andere beperkt worden door spaarlampen en energiezuinige toestellen te gebruiken, door buitenshuis geen verwarming of airconditioning te gebruiken, enz.  

Klik hier voor de volledige lijst met criteria.  

Voor meer informatie over ecotoerisme: Wat is ecotoerisme nu precies? | BeBiodiversity